lauantai 4. elokuuta 2012

Näyttelyvinkki: Kellarillinen neuvostopropagandaa Töölössä

Näyttely on toteutettu kellarissa, mikä luo autenttista bunkkeritunnelmaa. Se sopii, sillä monet julisteista on kerätty pimeistä maanalaisista paikoista. Itse asiassa yhtäkään niistä ei ole ostettu, vaikka kamalla lienee nykyisin omat antikvaariset markkinansa.

Helsingissä on nyt kaksi viikkoa aikaa nähdä jotain, mitä ihmissilmät eivät - onneksi - enää juuri koskaan näe. Puhe on neuvostoliittolaisista kansanvalistus- ja propagandajulisteista, joiden outo iskevyys ja sarjakuvamainen kuvamaailma ovat edelleen omaa luokkaansa. Luhistuneen maailmanvallan esteettiset jäännökset ovat peräisin eri puolelta Eestiä. Ne on kerätty hylätyistä rakennuksista (muun muassa bunkkereista, tukikohdista ja virkataloista) vuosina 2004-2010. Julisteet on valikoitu Romantic Geographic Societyn "muinaisjäännös- sekä tutkimusretkeilyosastojen" kokoelmista. Osa niistä on peräisin retkiltä, joihin myös Esoteerisen maantieteen koulu on osallistunut.

Taiteilija Jussi Kiven laatima esillepano kulkee otsikolla Todellisuus on niitä varten joilta puuttuu mielikuvitus ja on osa suomalais-virolaista ryhmänäyttelyä Estomania - Kunsti kahest rannast. Gallerian löytyy osoitteesta Oksasenkatu 11, näyttely avoinna 19.8. saakka (ke-la 12-18, su 12-17).

Kurkistamme tässä lyhyesti näyttelyn antiin.

Neuvostoparatiisissakin saattoi pudota kuorma-auton kyydistä tai kohdata vaaralliseen konkeloon jääneen puun. Tällaisia riskejä varten oli onneksi ohjeistusta, mikä Neuvostolassa toteutettiin jostain syystä mieluiten kuvallisessa muodossa. Ja mikä ettei, vastaahan kuva tunnetusti tuhatta sanaa.

Älä tee näin! Kun toinen ruiskumaalaa traktoria samalla kun toinen hitsaa sitä, on tilanne hasardi.

Neuvostoliitossa oli vaikea saada omistukseensa autoa, mutta kyllä niitä harvojakin sieti varoa.

Pullo parkuu "Save Our Souls!" Kyseessä lienee lasin tuhlaamista vastustava kampanja.

Katsojilla on mahdollisuus tutustua julisteisiin lainattavien taskulamppujen avulla. Niukkaa valoaan hohkaavia taskulamppuja on ripustettu myös kattoon tuomaan bunkkeriretkeilyllistä tunnelmaa. Julisteiden teksteistä on käännöksiä omalla paperillaan.

Yläkulmassa huikkaa ottavan joulupukkimaisen hahmon osuus jää hämäräksi tässä kaivosteollisuuden ylistyksessä.

Kokoelma erilaisia uhkaavia vaaroja.

Juliste muistuttaa, että höylälastuja ei pidä hukata - lastulevyksi muutettuna niistä saadaan huonekaluja neuvostokoteihin.

Aja oikein.

Uhkaavat ja uhoavat sotilaalliset julisteet ovat neuvostoliittolaisen julistetaiteen ominta alaa.

Tässä on kyse työn sankareista ja heidän kunniastaan.

Valokeilaan on tuotu tieto siitä, kuinka paljon Yhdysvaltain sotilaallinen budjetti on kasvanut. Valtava pommi uhkaa koko maapalloa. Totta, tietenkin, mutta mitä tulee neuvosto-ohjuksiin, niin nehän olivat "rauhanohjuksia"...

Pyövelin piilukirves uhkaamassa taas työläisparkaa. Lapsekkaan hurja alleviivaavuus iskostaa sanoman mieleen - vaikka mikähän se tässä lienee?

Horjumaton neuvostosankari natsien kynsissä. Neukut olivat mestareita Korkkari-henkisissä piirroksissa ja leffoissa, lienevät koko tyylin alullepanijoita.

Kurjuuksista pahin on ydintuho. Neuvostoliittolainen vakuutti silti selviävänsä siitäkin. Tämän teeman julisteita löytyi kymmeniä erilaisia Sillamäessä sijainneesta hylätystä pommisuojasta ja osa niistä kävi Venetsian biennaalisssa 2009:
http://esoteerinenmaantiede.blogspot.fi/2009/07/jussi-kivi-venetsian-biennaalissa-fire.html

Julisteet vetävät lopulta hiljaiseksi.

Kellarista noustua voi huuhdella hetken mieltään tällä hienolla ja elävällä vesiteemaisella teoksella.

1 kommentti:

defekt kirjoitti...

Onpa hurjan kiinnostava näyttely. Itsekin propagandajulisteita (lähinnä kaukoidän) kommunistivaltioista keräilleenä kiinnostaisi nähdä. Harmi etten ole lehtereillä.