Kun Helsingin niemellä tapahtui kummia.
Huhtikuun 10. 1918 Kallion kirkon torniin ilmaantui valkoinen lippu, jonka saksalaiset upseerit havaitsivat kiikareillaan Pitkänsillan etelärannalta. Helsingin punavalta oli päättynyt kestettyään 73 vuorokautta. Kumoushallinnolla ei ollut mitään mahdollisuutta kokeneita ammattisotilaita vastaan. Touhu oli ollut amatöörimäistä alusta alkaen. Vakinainen hallitus oli saanut kenenkään estämättä poistua kaupungista normaaliaikataulun aamujunalla - ja tuota pikaa se järjesti sotatoimia Vaasasta käsin. Kun punaisten päämaja Helsingissä vallattiin, osoittivat nuppineulat ylimmän johdon tilannekartalla, että rintama kulki vielä jossain Hämeessä. Lisäksi punaiset olivat jättäneet hyödyntämättä Helsinkiä kiertävän uudenkarhean ja huippumodernin linnoitusketjun - mitäs sitä suotta sinne viluisiin metsiin, kun kotikatu oli tuttu ja taistelun tuoksinnassa saattoi piipahtaa oman keittiön kaapilla.
Helppoa tai ei, pääkaupungin valtaus kapinallisten käsistä oli luonnollisesti merkkitapaus valkoiselle Suomelle. Paraatien, juhlajulkaisujen, puheiden ja muistomerkkien lisäksi aiheesta ilmestyi jopa lautapeli voittajaperheiden poikien iloksi. Kuva tästä kuriositeetista on nähtävissä Helsingin tietokeskuksen satavuotisnäyttelyssä kaupungintalolla.
Pelin kuvista bongaa tuttuja paikkoja.
Kaaos ja hautaristit ovat koituva punaisten osaksi pelin edetessä.
Kaupunkiin marssijoiden käytössä on jopa hirmuinen automobiili, joka on nähty tässä Rautatientorilla.
Helsingin kaupungin tietokeskuksen alaa ovat kaupunkitutkimus, kaupunkitilastot, kaupunginarkisto sekä näiden ohella kirjasto- ja tietopalvelu sekä julkaisutoiminta. Keskuksen laajoja aineistoja hyödyntämällä olisi voinut taatusti loihtia kiintoisammankin näyttelyn, mutta Kaikkea Helsingistä – 100 vuotta kaupunkitietoa on silti näkemisen väärti monine historiallisine faktoineen ja dokumentteineen. Näyttely jatkuu kaupungintalon Virka Galleriassa3.4. asti. Ma-pe 9-19, la-su 10-16. Vapaa pääsy.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti