tiistai 13. elokuuta 2013

Metsänvartijan mökkiä hyvästelemässä: Helsingin Kallion vanhin talo R.I.P.

Metsänvartijan mökki kärsineenä mutta yhä pystyssä 12.8.2013.

On asioita, joille nykyaika on vain liikaa. Yksi tällainen on Kallion ja samalla koko Helsingin kantakaupungin vanhimpiin rakennuksiin lukeutuva metsänvartijan mökki. Se sijaitsee Ensi Linjan ja Alppikadun risteyksen liepeillä niin sanotulla Linnunlaulun alueella. Tätä kirjoittaessa sen purkuhetkeen on aikaa alle kaksi vuorokautta. Menneisyyden saavutuksia halveksiva purkuinto ei ole tällä kertaa syypää hienon rakennuksen menettämiseen. Lutherin perheen ison yksityistontin alanurkalla sijaitseva metsänvartijan mökki oli viime vuodet vandalismin, luvattoman käytön ja tuhopolton (tai huolimattoman tulenkäsittelyn) kohteena ja tuhoutui näiden yhteisvaikutuksesta korjauskelvottomaksi.

Sydänosaltaan hirsirunkoinen mökki on peräisin 1870-luvulta tai ehkä varhaisempikin (jopa 1850-luvulta). Se rakennettiin metsänvartijalle Kallion ja Alppilan seutujen ollessa vielä mäkistä metsämaastoa. Lisäksi metsänvartijaa katsottiin tarvittavan sen vuoksi, että mahtiherra Henrik Borgström kaavaili lähistölle eläintarhaa. Ympäröivien metsien villieläimet, etenkin sudet, koettiin uhkaksi tarhaotuksille - ja ehkä hukille olisi jokunen seepra ja antilooppi maittanutkin. Eläintarhaa ei lopulta alueelle tullut, mutta susia seudulla kuulemma jolkotteli (viimeinen väitetään ammutun jossain Josafatin kallioiden suunnalla 1930). Toki metsänvartijan toimenkuvaan lukeutui myös esimerkiksi metsäpalojen ja kaikenlaisen luvattoman metsänhyödyntämisen torjunta. Kun kaupunki lämpeni puulla, lienee polttopuun ottajia riittänytkin.

Tultaessa 1900-luvun alkuvuosiin Kallion kaupunginosa alkoi nousta kohinalla, hongikot väistyä ja metsänvartijan pesti siirtyi historiaan. Mökki oli pitkään asuinkäytössä ja majoitti nykystandardien valossa käsittämättömän suuria perhekuntia. Jossain vaiheessa se kuitenkin jäi tyhjilleen ja kärsi ilmeisesti myös vesikaton vuotamisen aiheuttaman kosteusvaurion. Saamatta uutta vakiasukasta ja jouduttuaan aivan kiinni pyörätielinjaukseen oli sen lähtölaskenta alkanut.

Nyt laskenta on lopussa, niin saimme kuulla. Kävimme hyvästelemässä rakennuksen loppukesäisen illan seesteisenä hetkenä.

Tällainen näky on erittäin viehättävä Helsingin keskustan oloissa. Eläintarhan huviloista vain puolet on säilynyt.

Toinen Lutherin tontin päärakennuksista seisoo korkealla kalliolla aivan junaradan laidalla.

Pitkä ja kiilamaisen muotoinen tontti rajautuu pääradan kuiluun. Edessä häämöttää Pasila.

Vaahteraa, pähkinäpensasta ja muita jaloja lajeja kasvava piha on rehevää lehtoa.

Päätalolta pohjoisen suuntaan viettävää rinnettä laskeuduttaessa alkaa vastaan tulla esineistöä.

Puskissa on useita fillareita, joista on viety irtisaatavia osia.

Ollaan saavuttu tuhovoimain jylläyskentille. Tästä poltettiin iso pesutupa.

Sekin oli vanhaa 1800-luvun rakennuskantaa.

Itse aikoinaan lyhyen aikaa metsänvartijan mökissä asunut Tattersalin Pete tutkailee rakennuksen perikatoa.

Mökissä on viimeisenä parina vuonna majaillut sekä narkomaaneja että Kaakkois-Euroopan mustalaiskulkureita. Uteliaat ohikulkijat ovat saaneet osansa tappouhkauksista - ja samoin nuorisojengi, joka puolestaan yritti epäonnisesti vallata rakennuksen. Reviirikamppailua on siis käyty.

Mökin koristelistat muistuttavat venäläistyyliä.

Majailijoiden kaatopaikkoja on joka syvänteessä.

Mökin kaksi etummaista huonetta ovat pahasti palaneet. Joku on harjoitellut saksaa seinälle.

Leirielämän jälkiä.

Tupakeittiö.

Joltakulta daamilta jäi "tyylikkäät" saappaat.

Verhot kuvastavat kaaosta.

Tässä metsänvartija kokkasi murkinansa.

Rakennuksen pohjoisseinä. Vasen puoli on vanhinta hirsirunkoista osaa.

Radan vastalaidalla näkyy toinen tihutöitä kokenut tyhjilleen jäänyt rakennus. Muinoin siinä kuulemma oli eräiden ruotsittarien pitämä huonomaineinen kaffila.

Palaneen estetiikkaa. Rakennus kärtsäsi itse asiassa kahdesti (elokuussa 2012 ja heinäkuussa 2013), mutta jälkimmäinen kerta ei mainittavasti lisännyt tuhoja.

Tontin alapäässä kohtaavat junarata ja kevyen liikenteen väylä. Mökkiin syöksyneet laumat ovat saaneet lauta-aidan lakoon.

Rakennus Diakonissalaitoksen parkkipaikalta nähtynä. Katossa on palokunnan leikkaamat aukot, joista on suihkittu sisään.

Helsingin keskusta uusine ja yhä kohoavine lasikuutioineen on aivan vieressä. Torstaista 15.8. alkaen kokonaisuudesta puuttuu yksi kooltaan vaan ei välttämättä historialliselta merkitykseltään pieni osanen.

2 kommenttia:

Tuomo "Squirrel" Hämäläinen kirjoitti...

Miekin vierähdin. Tosin vähemmällä faktalla ja enemmällä angstilla kävin.

Esoteerisen maantieteen koulu, Marko Leppänen kirjoitti...

Hieno tunteikas raportti teikäläisellä. Mökki on tosiaan ollut hämmentävä näky, kun se on ollut "käyntikorttina" Helsinkiin saapuville junamatkustajille. Harmi että mökille kävi niin kuin kävi, mutta kuuleman mukaan se oli kyllä niin homevaurioinen, ettei siitä ollut enää asuinpaikaksi. Siis jo ennen vandalismia.