Toukokuussa vierailimme Helsingin edustan lumovoimaisella Vallisaarella, imien joka huokosella alkukesän vihreää räjähdystä (http://esoteerinenmaantiede.blogspot.fi/2012/05/vallisaarta-toukoryopsahdyksella.html). Nyt kesä on päättynyt - toki jälleen aivan liian nopeasti tiehensä syöksyttyään. On sopiva hetki sulkea kaari uudella kuvakatsauksella samasta paikasta.
Syyskuun alku on aikaa, jona syksyn ote on vasta tapaileva. Hetkittäin häilähtää suloisenkarvas ikuisen kesän illuusio. Aurinko voi porautua polttavan kuumana tyynen suojaiseen paikkaan, jossa kukkii vielä pietaryrttejä, siankärsmöitä tai jopa kuismaa. Sirkka raksuttaa verkkaan heinikossa, yksinäinen neitoperhonen tai sudenkorento asettelee siipiään paahteisella kannolla, jostain inisee vielä hyttynenkin kiusaksi. On kuin luonto haluaisi uskotella helpon ajan jatkuvan, jotta ajatus talvesta ja vasta ikuisuuden päässä odottavasta uudesta kasvukaudesta ei olisi liian raskas. Mutta samassa aurinkoinen hetki on ohitse. Pilvet juoksevat levottomasti kuin takaa-ajetut ja peittävät taivaan. Osa niistä kantaa raskasta vesilastia, mikä on joka hetki lipeämäisillään alas. Puistattava viileys nousee pikaisesti kuin oltuaan kätköissä vain lähimmän kiven kolossa. Tuulenpuuska pyyhkäisee niittyä eivätkä kasvit enää niiaa suvinotkeina sulottarina: niistä on tullut puisevia ikäloppuja, monet ovat tuleentuneet kuiviksi törröttäjiksi. Sellaisen nähdessään syksyn voitto on pakko myöntää. Mutta oma kauneutensa niilläkin ja kuivan käpristyneisyytensä pergamenttiin kirjattu viisautensa, tilapäisyyden muistutus, runo menneelle ja toivekas oodi jälleensyntymälle.
Paitsi syksyn luonnetta, mietiskelimme Vallisaarella sitäkin, että tuon ainutlaatuisen paikan tulevaisuus on edelleen täysin auki. Valtionvarainministeriö asetti viime vuonna työryhmän pohtimaan Helsingin edustan puolustuskäytöstä vapautuville saarille uutta käyttöä. Työryhmä ei kuitenkaan saanut aikaiseksi edes kokoontua kertaakaan ennen määräaikaa (maaliskuu 2012), jona sen olisi pitänyt ojentaa loppulausumansa. Nyt työryhmä on patistettu uudestaan töihin, etsimään ja löytämään "yhteisen tahtotilan" puitavakseen saamansa hyvin haastavan kysymyksen suhteen. Työryhmän pitää siis esittää yksi selkeä näkemys siitä, mitä Valli-Kuninkaansaarella sekä Kuivasaarella pitäisi tehdä tulevaisuudessa. Ratkaisu tulee olemaan myös ennakkopäätös muiden rannikkolinnakkeiden suhteen, joita vapautunee vielä lukuisia. Aikaa on vuoden loppuun. Odotamme jännityksellä, sillä panokset ovat suuret, suuremmat kuin kylmiltään arvaisikaan.
Valli- ja Kuninkaansaaren sekä Kuivasaaren uutta käyttöä visioivan työryhmän koostumus selviää tästä tiedotteesta:
http://www.vm.fi/vm/fi/03_tiedotteet_ja_puheet/01_tiedotteet/20120618Tyoeryh/name.jsp
3 kommenttia:
Waude, hieno. Kiitos, Jamro.
Eipä tarvitse tehdä mitään, rajat auki ja yksi vahti saarille, lisätehtävänään historian ja luonnon opettaminen kävijöille.
Antti, olen samoilla linjoilla. Mutta osa rakennuksista ja rakennelmista olisi syytä arvorakennusperintönä ottaa restauroinnin piiriin sekä samoin hoitaa kulttuuribiotooppeja. Tämä taas vaatii fyffeä, mitä kukaan ei tunnetusti haluaisi satsata.
Lähetä kommentti