Urbaanien meridiaanien leikkauspisteessä.
Kunnollista kaupunkimaisemaa on vaikea kuvitella ilman sieltä täältä talomassan ylitse kurkottavia torneja. Nykyisin tornit tarkoittavat lähinnä tornitaloja tai tv-torneja, mutta ennen muinoin kun asiat tehtiin tyylillä ja arvokkaasti, ei tornien olemisen tarkoitus ollut taloudellis-tekninen, vaan ensisijaisesti esteettinen ja sakraali, juhlistava ja ylevöittävä - poikkeuksena kuitenkin letkujen kuivatukseen ja palonvalvontaan tarkoitetut paloasemien tornit. Jotain ihailtavaa on siinä, että nähtiin suurta vaivaa ja uhrattiin paljon resursseja vain siksi, että rakennus näyttäisi hyvältä ja näkyisi pitkälle. Paljon helpompaahan ja halvempaahan olisi ollut tehdä ne tornittomiksi.
Oswald Spengler sanoi länsimaisen (eli "faustisen") kulttuurin ja sen piirissä etenkin gotiikan suosimien korkeuksiin kohoavien tornien ilmaisevan tahtoa kohti ääretöntä. Tähän voinee hyvin lisätä tiibetinbuddhalaisen näkemyksen, jonka mukaan kaikesta ulkoisesta todellisuudesta kirkkaan taivaan tuhoutumaton rajattomuus kuvaa lähimmin oman mielemme luontoa ja vetää siksi meitä puoleensa.
Kälviällä 1870 syntynyt Lars Sonck oli joka tapauksessa vanhan koulukunnan arkkitehti, jolle tornien merkitystä ei tarvinnut erikseen selittää. Hän piirsi niitä moniin suunnittelemiinsa rakennuksiin, kuten Kulosaaren Rantahotelliin ("Wihurin linna"), Tampereen Tuomiokirkkoon, Turun Mikaelinkirkkoon, Helsingin Mikael Agricolan kirkkoon, Naantalin Kultarantaan, Helsingin Puhelinyhdistyksen toimitaloon ja moniin asuintaloihin. Sonckin piirtämä on myös Kallion kirkko, joka valmistumisesta tulee vierähtäneeksi tänä vuonna sata vuotta. Sinne mekin kohta "vierähdämme". No, termi on kyllä mahdollisimman väärä, sillä luvassa on tiukkaa kapuamista.
Uudenkaupungin graniitilla ulkoverhoiltu Kallion kirkko kohoaa taivaisiin kuin avaruusraketti, fallos tai toteemi. Tolkuttoman hieno eikä mitenkään hempeilevä ilmestys.
Maantieteellisesti kiinnostavaa on, että Kallion kirkon torni on Helsingin paikkatietojärjestelmän nollapiste eli origo. Tämä tarkoittaa, että kaikkien Helsingin karttojen paikkatiedot on määritetty suhteessa siihen. Mutta ei vähä mitään. Kallion kirkon torni oli myös 1920-luvulla aloitetun koko maata kattavan maanmittauksen lähtöpiste; kaikki ympäri Suomen metsiä kohonneet kolmiomittaustornit seisoivat sijoillaan suhteessa Kallion kirkkoon. Kuluvana vuonna tornin huipulla olevaa ristiä aiotaan korottaa 30 sentillä. Syynä on siirtyminen yleiseurooppalaiseen tasokoordinaatti- ja korkeusjärjestelmään. EU-direktiivin mukaisen korkeusmittauksen lähtöarvo on Amsterdamin tulvavuoksen huippu vuodelta 1648 - ihan kuin sen pitäisi meitä liikuttaa.
Kallion kirkon tornilla on ollut osansa historian myrskyöissä. Huhtikuussa 1918 punaiset laskivat sen eteläparvekkeelta antautumisen merkiksi valkoisen lipun, minkä saksalaisjoukot saattoivat selvästi havaita asemistaan Pitkänsillan takaa. Toisen maailmansodan aikana tornia hyödynnettiin ilmavalvontaan. Syy on helppo ymmärtää. Kallion kirkon tornin kokonaiskorkeus on 64 metriä ja se sijaitsee noin 30 metriä merenpinnasta, eli lähelle sataa metriä päästään Suomenlahden aalloista (Vironkin pitäisi näkyä, totta kai). Helsingin tunnetuin näköalatorni Stadionin torni (72 m) jää maisemineen reippaasti vaatimattomammaksi.
Aivan ensimmäinen osuus kavutaan näin sivistynyttä portaikkoa.
Parin palo-oven jälkeen tunnelma muuttuu rouhevammaksi.
Tilat ovat kylmät, laasti rapisee seiniltä. Tämäkin on hienoa vanhojen rakennusten torneissa: ne ovat ydinosiltaan keskuslämmitettyjen ja modernisoitujen rakennusten syrjäkolkkia, joissa vallitsee oma villimpi todellisuutensa.
Seuraavaksi tullaan isoon tilaan, jossa sijaitsevat Saksassa valetut seitsemän pronssikelloa. Sibelius sävelsi niille oman sävelmän, jota ne yhä soittavat kello 12 ja 18.
Kun tällainen kajahtaa, ei parane olla hollilla.
Nousu jatkuu. Puuportaat vaihtuvat metalliverkkorappusiksi.
Viimein saavutaan tornin sisäkammioon, jossa on neljä tällaista ovea. Ne johtavat kukin eri parvekkeelle, jotka on sijoitettu ilmansuunnittain.
"Go West, young man", kuuluu lentävä sanonta - ja länteen mekin ensimmäisenä tähystimme. Töölönlahti ja Eläintarhanlahti hohtavat vielä jääpeitteisinä.
Idässä hallitsevat Merihaan laatikkotalot...
... ja katsetta hieman kääntämällä Karhupuisto ja Agricolankatu.
Unioninkatu (jota on typerästi nimetty eri osuuksilla eri nimin) lähtee hienona meridiaanina suoraan Kallion kirkosta.
Tässä katsetta on käännetty Kruununhaan ja Suomenlinnan suuntaan.
Zoomaamalla näkymiin tulee merelle Harmajan ohitse katoava ruotsinlaiva.
Näkymä pohjoiseen on tasapaksuin.
Itä-Pasilan lähiön DDR-tyyliä.
Tornin katolla olevalle ristille käy tästä kulku.
Pois lähtiessämme huomaamme tällaisen puumerkin tornisydämestä.
Ja sen aktuaalisen tapin, joka oli "kaiken" keskipiste.
Kallion kirkko maanmittauskäyttöön laaditussa scifi-kartassa.
Kellopatteristo on vaikuttava yläpuoleltakin.
Koska Kallion kirkon tornista avautuvat näkymät paljastavat yhdellä vilkaisulla valtavasti kaupunkikuvaa, ovat paikkaa käyttäneet maisemkuvaukseen muun muassa Signe Brander 1910-luvulla sekä Eeva ja Simo Rista 1970-luvulla.
Branderin panoraamoja voi katsella täältä:
http://www.hel2.fi/kaumuseo/panoraamat/kallionkirkko/kallionkirkko_1.html
Eeva ja Simo Ristan kuvia:
http://www.asfalttiajaauringonkukkia.fi/haku/linja
Turun Tuomiokirkon torniin kapusimme vuonna 2008:
http://esoteerinenmaantiede.blogspot.com/2008/09/retkiraportti-turun-tuomiokirkon.html
8 kommenttia:
kiva juttu kiitos. eikös paloasemien tornit ole ensisijaisesti letkujen kuivattamaista varten? näin olen kuullut kerrottavan.
Tosi kuin vesi. Letkujahan niissä kuivatellaan (tältä osin täydennän tekstiä, kiitos huomiosta). Kirjoittaessani mielessäni väikkyi kuitenkin Korkeavuorenkadun eli Erottajan paloasema, jonka torni palveli alkujaan palovalvontaa. Mahdollisista tulipaloista piti tehdä ilmoitus lipuilla ja laukauksilla, jollen väärin muista.
Niin sanottu Vuoritalo Käpylässä toimi aikoinaan paloletkujen kuivatustornina. Nykyään se on vaan hylätty haamutalo. Mahtava sielunmaisema!
Onko kallion kirkon torni avoin yleisölle?
Ei ole. Ovat hyvinkin tiukasti pitäneet sitä suljettuna, ja nytkin tarvittiin 15 vuoden kärsivällisyys, että kapuamishaave pääsi toteutumaan oikeiden olosuhteiden ja ystävällisten kontaktien manifestoituessa.
harmi, pitää sit tyytyä stadion torniin.
Korkeavuorenkadun paloaseman torniin on joskus voinut päästä pyytämällä sitä aseman yhteydessä toimivan palomuseon hoitajalta. Kyseisestä tornista on myös aivan huikeat näköalat, sijaitseehan se "korkealla vuorella". Museo on kuitenkin nyt suljettu vuoteen 2013.
Kiitos vinkistä, pitää laittaa muistiin ja kokeilla ens vuonna.
Lähetä kommentti