tiistai 16. maaliskuuta 2010
"Suojele minua!" - haussa turvaa tarvitsevia rakennuksia
Mikä kaunis kaari onkaan koivun takana?
O-hoi, kaikki historiallis-nostalgisen rakennusperinnön ystävät, keskustamisen murskamyllyyn kyllästyneet romantikot ja perifeerisen elonliekin puolustajat!
Nyt on tarjolla tilaisuus nostaa kunnioittavaan ja varjelevaan valokeilaan ne tyhjillään seisovat ja nukkavierun pölyyntyneet rakennukset ja rakennelmat, joita virallinen taho pitää tarpeettomina tai vähäpätöisinä eikä älyä tai tahdo arvostaa suojelukohteena ja jotka saattavat näin joutua milloin tahansa ajattelemattoman purkuvimman kohteeksi.
YLE Teema kerää valppailta kansalaisilta 18.4. saakka ehdotuksia suojelua kaipaavista rakennuskohteista. Ehdottaa voi yhtä hyvin kokonaista rakennusta kuin interiööriä tai yksittäistä laitetta, kuten vaikka vesipostia, nostokurkea tai käytöstä poistunutta radanpätkää. Viisitoista Teeman toimituksen valitsemaa kohdetta saa oman tv-ohjelmansa.
Alla tiedote hankkeesta. Sen perässä esitellään esimerkkinä kohde, jota esoteerisen maantieteen koulu aikoo ehdottaa ohjelmaan.
****
Suojele minua!
YLE Teema etsii suojelun tarpeessa olevia rakennuksia. Ehdota omaa suojelukohdetta!
Onko kotiseudullasi rakennus, joka mielestäsi pitäisi säilyttää myös tuleville polville? Seisooko alkuperäisestä käytöstä poistunut kauppa, maitolaituri tai elokuvateatteri tyhjillään? Onko jokin sinulle tärkeä rakennus suojelun tarpeessa?
Vanhan ei aina tarvitse väistyä uuden tieltä. Suojele minua! kerää kansalaisten suojeluehdotuksia, laatii vetoomuksia ja pohtii rakennuksille uusia käyttötarkoituksia.
Keräämme ehdotuksia kohteista, jotka ovat jääneet virallisen suojelun ulkopuolelle tai joita ei ole vielä ehditty suojella. Suojeltavaksi voit ehdottaa mitä tahansa rakennettuun ympäristöön liittyvää. Meitä kiinnostavat niin sillat, puhelinpylväät, elementtitalot kuin baarien sisustukset.
Lähetä ehdotuksesi suojeltavasta kohteesta 18.4.2010 mennessä. Kerro myös, mitä kohteelle mielestäsi kannattaisi tehdä. Kaipaako se kunnostusta vai pitäisikö sille kenties keksiä uusi käyttötarkoitus? Olisiko syytä järjestää mielenosoitus tai jokin muu tempaus kohteen puolesta? Miksi kohde on tärkeä juuri sinulle ja millaisia tarinoita siihen liittyy.
Saapuneista ehdotuksista raatimme valitsee viisitoista kohdetta, joista kuvataan tv-ohjelma syksyn 2010 aikana. Ohjelmaan valikoituneista kohteista tv-katsojat äänestävät myöhemmin oman suosikkinsa.
Ehdotuksia julkaistaan YLE Teeman sivuilla. Jos mahdollista, liitä mukaan myös valokuva suojeluntarpeessa olevasta paikasta tai rakennuksesta.
Saapuneita ehdotuksia julkaistaan tällä sivustolla. Tv-ohjelmaan valitut kohteet selviävät tämän kevään aikana. Valmis ohjelmasarja lähetetään YLE Teemalla kevätkaudella 2011.
Rakkaalla rakennuksella on sielu. Suojele minua!
Ohjelman nettisivu:
http://teema.yle.fi/ohjelmat/juttuarkisto/suojele-minua
Suora linkki suojeluehdotuksille:
http://teema.yle.fi/kilpailut/ehdota-omaa-suojelukohdetta
****
Entä mikä on se henkipatto rakennushelmi, jota esoteerisen maantieteen koulu ehdottaa suojelun piiriin?
Vaihtoehtoja olisi monia, mutta tällä kertaa niistä nousee ylimmäksi Oulun "Kivikukko". Tarkoitamme Oulun rautatieaseman kupeessa sijaitsevaa massiivista, huomattavan erityislaatuista graniitti-iglua. Alkujaan se oli toisen maailmansodan aikainen vara-asema, joka rakennettiin siltä varalta, että varsinainen asema tuhoutuisi pommituksessa. Junien lähettämiseen tarvittavat toiminnot olisivat jatkuneet vankasti sirpalesuojatun Kukon huomassa.
Tässä Kukko nähtynä maanantaina 15.3. Lumi kätkee kaarevan graniittikuoren ja jättää näkyviin vain pystysuorat betoniosat.
Kivikukkoja on kymmenkunta Suomen eri rautatieasemilla, mutta Oulun kukko on komein näkemämme. Maailmalta vastaavaa rakennustyyppiä, varsinkaan orgaanisesti luonnonkivestä tehtynä, tuskin löytää. Kivikukkoa ei kuitenkaan Oulussa arvosteta. Röyhkeyksissään ja typeryyksissään sikäläinen kaupunginvaltuusto on määrännyt historiallisen Kivikukon hävitettäväksi (tämä tapahtui kaavalla, VR:n toiveesta). Sen tilalle halutaan "matkakeskusta", mikä tarkoittaa suomeksi ketjukioskien, ketjupikaravintoloiden ja ketjumyymälöiden nippua, jollaisia Suomi jo ähkyisenä kannattelee Hangosta Inariin; räikeää, steriiliä, nousukasmaista, läpeensä kaupallista, kauppakeskusmaista, lentokenttäinteriööriä muistuttavaa, infantiileilla standeilla, muzakilla ja mainoskuulutuksilla täytettyä häikäisevästi valaistua ja pilipalipalasista koottua tusinaympäristöä.
Samalle itsetarkoituksellisen keskustamisen alttarille, kuulan eteen uhrattavaksi, halutaan Kukon vieressä sijaitseva vankka punatiilinen 1920-luvun virkatalo.
On vaikea nähdä, mitä todellista lisäarvoa "matkakeskus" antaisi jo olemassaolevalle, moitteetta 1880-luvulta palvelleelle asemalle. Siellä lähdön ja saapumisen herkkä ja erityinen tunnelma saa arvokkaat, ihmisenmittaiset ja tyylikkäät puitteet. Vai onko asioiden tyylillä ja tasolla enää mitään väliä teollis-taloudellisen rationalismin pidäkkeettömän riemumarssin jaloissa? Miltähän vaikka Cherbourgin sateenvarjojen legendaarinen kohtaus, rakastavaisten Guyn ja Genevièven eroaminen rautatieasemalla, olisi näyttänyt, jos se olisi kuvattu "matkakeskuksessa"?
Mikä on ylipäätään tämä tarve keksiä keskuksia kaiken mahdollisen ympärille? Vastaamme, että rationaalisen puolemme flippausta; kouristuvaa takertumista täyskontrollin utopiaan sekä pelkoa omaa vapauttamme, luovaa ja villiä irrationaalisuutta kohtaan. Paljon puhuvan esimerkin kertoi taannoin valokuvaaja Sanni Seppo (jolla muuten jatkuu mainio palstaviljelmien elämää esittelevä näyttely Palsta galleria Hippolytessa 28.3. saakka). Hän oli käynyt Helsingin Rastilassa avantouimassa ja kuullut siellä, että avanto ja sauna eivät enää kaupungin mielestä riitä: pitää tehdä "avantouintikeskus". Mitä seuraavaksi? Varpaidenhuljuttelukeskus?
Kukko odottaa kevättä. Viimeistäkö?
Perusteellisempi esittely Kivikukosta kesäkuvineen löytyy täältä:
http://esoteerinenmaantiede.blogspot.com/search/label/kivikukko
Tunnisteet:
keskustaminen,
kivikukko,
oulu,
rakennussuojelu,
yle teema
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti