keskiviikko 19. elokuuta 2009

Näyttelyvinkki: Neuvostoliitto ForssassaForssan Kehräämöllä jatkuu 31.8. asti (Huom! Kuulin juuri, että pidennetty viikolla) neuvostoliittolaisen tavaran näyttely, jonka nimi on ytimekkäästi "Neuvostoliitto-näyttely". Se on yksityisen keräilijän Tapio Virtasen esillepanema ja kattaa noin 80 prosenttia hänen kokoelmastaan. Pois ovat jääneet aseet ("en ole pyssymiehiä"), propagandaelokuvat ("ne on niitä, joissa puna-armeijan kuoro laulaa kurkku suorana ja peltoa painelee kymmenen leikkuupuimuria") ja eräät yksittäiset helmet ("joiden paikka on kassakaapissa").

Paljon on kuitenkin mukana, laaja variaatio arkiesineistä eksoottisuuksiin. "Näyttely on täysin epäpoliittinen eikä sisällä minkäälaista poliittista kannannottoa neuvostoaikaan", vakuuttaa järjestäjä. "Maantieteelle emme voi mitään", vakuutti puolestaan Paasikivi. Läheltä piti, ettei tämä värikkään tunteellinen kitsch olisi somistanut myös meidän kotejamme.

Mahdollisten historioiden skenaariot mielessä sitä voi nyt turvallisesti ihmetellä Forssassa. Näyttelytila on itsessään näkemisen arvoinen, kuin jostain hylätystä neuvostotehtaasta. Keräilijä Tapio Virtanen sanoo tehneensä vähintään 600 idänreissua kokoelmansa kartuttamiseksi. Aika veijari.

Osoite on Wahreninkatu 11. Flabat bungaa 3 euroa ja aukioloajat ovat ma-pe 12-18, la-su 11-13.


Vanha varastohalli heränneenä neuvostoalttariksi.


Tällaiset on vähin äänin poistuneet monelta työpöydältä...


Neuvostoprätkiä.


"Lenin-setä asuu Venäjällä", lauloivat Meripioneerit 1970-luvulla. Tämä Lenin asui kuitenkin Eestissä, ilmeisesti Tallinnassa jonkin rakennuksen seinässä.


Kun rock-tähtiä ei voinut diggailla, ajoivat kosmonautit varmaan fanitustarpeen.


Neuvostokansalaisen oli tärkeää saapua ajoissa työpisteeseen ja kokouksiin.


Kuvata sai. Mutta ei julkisivua enempää.


Jotain venäläisyydestä kiteytyy tällaisessa hahmossa.


Tässä maalauksessa meuhkataan valloitetussa Berliinissä 1945.


Sanoihin tulee lisäpainoa, kun on rotsi kohdallaan.

Ei kommentteja: