Umpirämettynyt taistelupotero luo erikoisen kosteikkobiotoopin aukean ja paahteisen mäen laelle.
Lohjan Kyrkstadissa kohoaa huipultaan avoin Kukkumäki, josta avautuu esteetön näkymä kaikkiin ilmansuuntiin. Mäen laki on noin 57 metriä allaan levittäytyvää Lohjanjärveä korkeammalla. Hyvin oletettavaa on, että paikka on joskus muinoin palvellut vartiomäkenä. Sanotaan, että sana "kukku" viittaa kokkoon, merkkituleen. Mene ja tiedä. Mutta toisessa maailmansodassa Kukkumäellä oli ainakin suojeluspaikan rooli, sillä sinne oli asetettu teollisuuspatruuna Petter "Kalkki-Petteri" Forsströmin (1877-1967) kustantama ilmatorjuntatykki. Tämän jalusta ja tykkimiehistön suojakaivanto ovat nähtävissä mäellä, kuten ilmeisesti ammusvarastona palvellut luola.
Sota-ajan jäänteitä erityisempää on kuitenkin Kalkkipetteriksi kutsuttu Virkkalan kalkki- ja sementtitehdas, joka pani lapun luukulle 1994. Nykyisin valtaisa kompleksi on osin hylättyä, osin sekalaisessa käytössä. Siitä on mahdotonta saada kokonaiskuvaa muutoin kuin menemällä riittävän kauas. Ja juuri tässä Kukkumäki on omiaan.
Kalkkipetteri koko komeudessaan - kuin metsään taiottu avaruusasema.
Aava maisema kutsuu ihailemaan ja ikuistamaan. Oikealla näkyy tykin betonijalusta.
Näkymä Kalkkipetteristä on lähes ylimaallinen, mitä korostaa kalkkipölyyn peittyneen laitosmassiivin valkea yleisilme. Katsojaa hellitään, sillä hän voi vuoroin luoda katseensa etäisyyksissä siintävään metsähorisonttiin, taivaan rajattomuuteen, ulapoiden välkkyvään sineen, rikkaalla maalla siunattuihin viljelyskunnaisiin - ja jälleen suunnattomaan kuvajaiseen, jossa kiteytyy yhden ihmisen merkillinen elämäntyö. Kukkumäen alarinteillä on kalkkipitoisuuden vuoksi hyvin rehevää lehtomaista metsää tammineen ja pähkinäpensaineen. Syksyllä paikan tiedetään keräävän laajalta alueelta pähkinähakkeja hassel-orgioihin.
Lohjanjärvi ympäröivine metsäturkkeineen.
Petter Forsströmin laitosta ja tarinaa tarkastelimme lähemmin heinäkuussa 2010:
http://esoteerinenmaantiede.blogspot.com/2010/07/kalkki-petterin-valtakunta.html
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti